Arduinofoon

De Arduinofoon is een oude PTT telefoon die is omgebouwd tot mini-jukebox met behulp van een Arduino Uno microcontroller en een MP3 speler. Als je de hoorn van de haak neemt hoor je de kiestoon en als je daarna een nummer kiest tussen de 0 en de 9 hoor je vervolgens een muziekje.

Deze Arduinofoon is afgeleid van het oorspronkelijke idee van Leo Willems uit Nijmegen, die de Wonderfoon bedacht en uitvoerde met een andere microcontroller, een Raspberry Pi. De Arduinofoon werkt vrijwel hetzelfde, echter de kosten zijn door het toepassen van de andere onderdelen aanmerkelijk lager.

     

Het inbouwen, aansluiten en programmeren van de Arduinofoon is ook eenvoudiger dan bij een Wonderfoon. De muziekcollectie, samengesteld uit 78 toerenplaten uit de jaren ’50, samen met een apparaat dat ook uit het verleden komt, blijkt een mooi middel om ouderen met dementie te activeren, rust te geven en ook soms te emotioneren.

Alledaagse dingen worden steeds moeilijker voor deze ouderen, maar hoe ver ze in het ziekteproces ook zijn, hoe de kiesschijf van een ouderwets telefoontoestel werkt, dat weten ze vaak nog wel. Liedjes van vroeger roepen vaak herinnerin­gen op. Voor iemand die aan dementie lijdt kan het een hele waardevolle beleving zijn om hiernaar te luisteren. Het omgebouwde telefoontoestel is een T65 kiesschijftelefoon, nog volop te vinden in tweedehands winkels en op Marktplaats.

Uitreiking Arduinofoon