Tubantia 29 mei 2019

Bewoners van Carintreggeland Huis ’t Gerbrand in Hengelo krijgen bijzondere telefoon

Bewoners van Carintreggeland Huis ’t Gerbrand in Hengelo kregen gisteren een bijzondere telefoon aangeboden. Als je op deze ouderwetse telefoon met draaischijf een nummer draait, hoor je muziek uit de jaren 50. Alex Pikkert van Repair Café Hengelo is de bedenker en maker van de Arduinofoon. Hermien Bos, coördinator welzijn en activering bij ’t Gerbrand, reikte de telefoon uit aan de bewoners.

Anita Dunnewijk 29 mei 2019

1. Wat is een Arduinofoon? 

Het is een ouderwetse draaischijftelefoon die is omgebouwd tot een mini-jukebox. Er zit een MP3-speler in die wordt bestuurd door een microprocessor van het merk Arduino, vandaar de naam Arduinofoon.

2. Hoe is het idee ontstaan om een Arduinofoon te maken? 

Hermien: „Ik zag op het intranet een bericht over de Wonderfoon. Dat leek mij ook leuk voor de bewoners van ’t Gerbrand. Ik heb toen een oproep gedaan in de nieuwsbrief. Onze vrijwilligster Ellen Jöersen zag die oproep en heeft bij het Repair Café gevraagd of iemand zo’n telefoon kon maken. Zo is het balletje gaan rollen.” Alex: „De uitvinder heeft de beschrijvingen van de Wonderfoon vrijgegeven en aan de hand daarvan kon ik de Arduinofoon maken. Ik heb wel een andere microprocessor gebruikt. Deze is eenvoudiger in te bouwen en makkelijker te programmeren. De handleiding van de Arduinofoon komt ook op de website van Repair Café Hengelo.

3. Welke muziek zit er in de Arduinofoon? 

Er zitten tien verschillende liedjes in de telefoon. Mensen draaien een nummer en horen muziek van onder meer Johnny en Rijk, Max van Praag en Louis Prima.

4. Voor wie is de Arduinofoon bedoeld?

Voor alle bewoners van ’t Gerbrand. De telefoon komt in de zithoek van de gemeenschapsruimte te staan. De bewoners kunnen vrij bewegen in het verpleeghuis, dus ze kunnen er gebruik van maken wanneer ze willen.

5. Waarom is de telefoon zo leuk voor de bewoners?

Ze kennen de telefoon nog van vroeger. Het luisteren naar muziek maakt de mensen vrolijk en het levert gespreksstof op voor onze bewoners en hun familieleden.

Uitreiking Arduinofoon